ДАВЕНЕ И ЗАДУШАВАНЕ

Всяко състояние, при което се препятства притокът на кислород към белите дробове и кръвта, причинява задушаване. Такива състояния са отравяне с въглероден окис, вдишване на токсични изпарения (пушек, бензин, пропан, разтворители), удавяне и задушаване – когато котката е била оставена продължително време в затворено помещение. 
Други причини са наличието на чужди тела в дихателните пътища и нараняването на гръдния кош, което възпрепятства дишането. Котката може да се задуши и от шийната каишка, докато се мъчи да се освободи, когато тя се закачи за клон или за ограда. Затова употребявайте еластична материя, която в такъв случай може да се разтегля и да се изхлузва през главата на котката. 
Котките са плувци по рождение и лесно могат да преодолеят къси разстояния, но не могат да излязат от плувен басейн или на стръмен бряг и тогава може да се удавят.
Симптомите на кислородна недостатъчност (хипоксия) са извънредна уплаха, напрягане за дишане, задъхване за въздух (често с изпъната назад глава), последвани от загуба на съзнание, разширени зеници и смърт. Езикът и лигавиците посиняват, което е сигнал за кислородна недостатъчност в кръвта. Синият цвят като симптом на хипоксията отсъства при отравянето с въглероден окис, при което лигавиците стават яркочервени.
Лечение: Най-важно е котката да се постави на чист въздух, по-добре влажен, и при възможност да є се даде кислород. Ако дишането е повърхностно или напълно липсва, веднага приложете обдишване уста в нос.
Ако котката има отворена рана на гръдния кош (пневмоторакс) и е налице хриптене навътре и навън, защипете двата края на кожата над раната, за да се затвори гръдният кош.
При удавяне отстранете колкото е възможно повече вода от белите дробове. Дръжте котката с главата надолу, като поставите ръцете си около долната част на корема є и я движите напред-назад около 30 секунди. След това я положете на дясната є страна, така че главата да е по-ниско от гърдите. Започнете обдишване уста в нос. Ако сърдечната дейност е спряла, трябва да опитате сърдечен масаж, който продължава до поява на спонтанно дишане или на пулс поне до 30 минути.
След преминаване на непосредствената криза трябва да потърсите ветеринарна помощ заради възможни усложнения, най-честа сред които е аспирационната пневмония.






{START_COUNTER}