ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ И СЪРДЕЧЕН МАСАЖ

Изкуственото (спасяващото) дишане е спешна процедура, чрез която се подпомага газовият обмен, ако котката е в безсъзнание. Сърдечният масаж се прилага, когато не може да се чуят или усетят сърдечните удари. Комбинирането на сърдечния масаж с изкуствено дишане се нарича кардиопулмонална реанимация. Тъй като спирането на дишането скоро се последва от спиране на сърдечната дейност и обратно, възстановяването и на двете жизнени функции по едно и също време се налага най-често при застрашаващи живота състояния.
Кардиопулмоналната реанимация може да се извърши от един човек, но става по-лесно, ако участват двама души: единият да извършва обдишването, а другият – сърдечния масаж.
Изкуствено дишане, или кардиопулмонална реанимация, изискват следните спешни ситуации:
  · шок;
  · отравяне;
  · продължителен припадък;
  · кома;
  · нараняване на главата;
  · електрически шок;
  · блокирани дихателни пътища, задушаване;
  · внезапно спиране на сърдечната дейност и на дишането.  
Най-напред определете коя основна животоподдържаща техника ще е необходима, в случай че котката ви е в безсъзнание. За целта отговорете на следните въпроси:
1. Котката диша ли? 
Наблюдавайте повдигането и снишаването на гръдния кош. Почувствайте на бузата си дали има движение на въздух от устата и ноздрите.
Ако отговорът е ДА, издърпайте езика и освободете дихателния път. Наблюдавайте.
Ако отговорът е НЕ, опипайте пулса.
2. Котката има ли пулс? 
Опипайте феморалната артерия в хълбочната област.
Ако отговорът е ДА, приложете изкуствено дишане.
Ако отговорът е НЕ, започнете веднага кардиопулмонално спасяване.





Обдишване уста – нос!


1. Положете котката върху плоска повърхност откъм дясната є страна. 
2. Отворете устата на котката и почистете секрециите. Проверете за чуждо тяло и ако откриете, го отстранете. Ако това е невъзможно, приложете метода на Хаймлих – виж Десета глава. 
3. Издърпайте езика напред и затворете устата. Поставете устата си върху носа на котката. Духнете нежно в ноздрите. Гръдният кош на животното ще се разшири. Отдръпнете устата си, за да може въздухът да се издиша. Излишният въздух ще излезе между устните на котката, което предпазва белите дробове и стомаха от свръхраздуване.
4. Ако гръдният кош не се повдига и не спада, духайте по-силно или ако е необходимо, затворете устата на котката с ръка.
5. Честотата на дишането е едно вдишване на 4–5 секунди (12–15 вдишвания в минута).
6. Продължавайте, докато котката започне да диша самостоятелно или докато се възобнови сърдечната дейност.

Изкуствено дишане и сърдечен масаж (кардиопулмо-нална реанимация)




1. Продължавайте с обдишването уста в нос.
2. Подгответе се за сърдечен масаж. Поставете пръстите и палеца от двете страни на стернума (гръдната кост), зад лактите.
3. Компресирайте гръдния кош силно 6 пъти и направете едно вдишване уста в нос. Повторете. Масажирайте от 80 до 120 пъти в минута.
4. Ако е възможно, не спирайте сърдечния масаж, докато правите вдишванията.
Почивайте на всеки две минути за около 10–15 секунди, за да проверите пулса и дали е настъпило спонтанно дишане.
5. Продължете до възстановяване на пулса и на самостоятелното дишане или докато липсва сърдечен удар в продължение на 30 минути.





{START_COUNTER}